Project DIS is me

Over het logo en de naam

Over het logo van 'DIS is me'

Het hebben van ten minste twee persoonlijkheidsdelen is het belangrijkste kenmerk van de dissociatieve identiteitsstoornis (DIS). Daarom zie je in het logo aan de buitenkant twee gezichten die op elkaar lijken, en aan de binnenkant verschillende vogels.


Door de buitenwereld wordt het meestal niet gemerkt dat iemand delen heeft. Toch krijgen mensen met DIS weleens te horen dat ze zich anders dan anders kunnen gedragen. Soms komt dit doordat er verschillende delen meedoen in het dagelijks leven.


Veel mensen met DIS ervaren zelf wel dat er van binnen delen zijn, voor de een is dit duidelijker dan voor de ander. Dit kun je vergelijken met hoe je vogels kunt spotten in de natuur. De ene keer herken je een vogel aan zijn lied. Een andere keer hoor je bladeren ritselen en zie je een flits van kleur. Of je vindt een veer, waardoor je weet: deze vogel moet hier geweest zijn.


De veren in het logo laten zien dat verschillende delen contact kunnen hebben met elkaar. Naast de individualiteit is er een mate van gezamenlijkheid: alle delen zijn onderdeel van dezelfde persoon. Dit wordt door iemand met DIS lang niet altijd zo ervaren. We maken dit toch zichtbaar in het logo, om te wijzen in de richting van herstel.


Er kan, bijvoorbeeld door behandeling, tussen de delen van binnen steeds meer besef groeien van elkaars bestaan. De delen kunnen op den duur beginnen samen te vloeien tot de ene persoon die ze al die tijd al waren. Dat begint met het stapje voor stapje ontwikkelen van wederzijdse empathie en samenwerking. Zodat de last uiteindelijk minder zwaar wordt, omdat de delen niet meer ieder zo alleen zijn.
Over de naam 'DIS is me'


This is me (Nederlands: Dit ben ik)

De naam van het project DIS is me is geïnspireerd op het nummer This is me, de titelsong van de musical The Greatest Showman.


Het lied gaat over het overwinnen van de schaamte voor je gebrokenheid als je veel hebt meegemaakt. Het gaat over gezien durven worden en ontdekken dat er een plek is voor jou in deze wereld.


“I know that there’s a place for us

for we are glorious.”

(“Ik weet dat er een plek is voor ons,

want we zijn zijn prachtig.”)


We willen je graag voorstellen aan Keala Settle. In het filmpje hierna zie je hoe zij This is me voor het eerst live zingt en presenteert aan de regisseur en crew van The Greatest Showman. Ze vertelt dat ze tijdens het oefenen niet achter haar veilige muziekstandaard vandaan wilde komen, maar het hier toch deed; een emotioneel moment.

What’s in a name?

De reacties op de naam van DIS is me zijn overwegend enthousiast, een enkeling heeft een kanttekening geplaatst zoals: ‘Ik héb DIS, maar ik bén toch juist niet mijn diagnose?’. Daar zijn we het als projectteam uiteraard helemaal mee eens. De titel van het project is echt alleen bedoeld als woordspeling.