DIS is me

Recovery is the best revenge

Nederlandse vertaling: Herstel is de beste wraak


(...) In het begin van mijn behandeling had ik veel moeite met het erkennen van mijn diagnose. Wat ik had meegemaakt viel immers toch wel mee? Het beeld dat in de media wordt geschetst over DIS en AGDS hielp ook niet mee. Daarin wordt vaak de nadruk gelegd op extreme gedragingen of opvallende wisselingen tussen delen. Dat ik gefragmenteerd was geraakt en mijn persoonlijkheid bestond uit verschillende delen kon ik gedurende mijn behandeling steeds minder ontkennen. Maar enkel mensen die mij heel goed kennen zagen (en zien) de subtiele signalen daarvan. (...)


- Een ervaringsdeskundige


Lees het hele blogartikel 'AGDS van binnenuit'AGDS en DIS: de overeenkomst is groter dan het verschil

AGDS en DIS worden vaak in één adem genoemd. AGDS wordt in de DSM-5 beschreven als een stoornis die veel overlap kan hebben met DIS. Er zijn wel veel dissociatieve klachten, maar het beeld voldoet niet aan de criteria van een van de andere gespecificeerde dissociatieve stoornissen. Iemand met de diagnose AGDS kan last hebben van bijna alle klachten die passen bij DIS, maar kan ook een andere ‘mix van klachten’ ervaren. Binnen de context van DIS is me doelen we op AGDS waarbij verdeeldheid van de persoonlijkheid wordt ervaren.


Veel mensen met AGDS herkennen zich in de ervaringen van mensen met DIS, andersom zullen veel mensen met DIS zich herkennen in de ervaringen die in dit thema gedeeld worden. Voor alle andere thema’s van DIS is me geldt, dat overal in het projectmateriaal waar ‘DIS’ staat, ook ‘AGDS’ gelezen kan worden.

AGDS = andere gespecificeerde dissociatieve stoornis

Thema AGDS

Onbekend, maar niet ongezien

Vragen bij dit thema


Meerkeuzevragen


  • Welke ervaringen met betrekking tot AGDS* zijn voor jou herkenbaar?


Open vragen


  • Hoe is het voor jou om verdeeldheid te ervaren?

  • Heb jij een tip voor hulpverleners die werken met mensen met AGDS?De vragen in dit thema werden beantwoord door 19 mensen met DIS.

*Zie de Bijsluiter voor veelgebruikte begrippen zoals AGDS en (dissociatieve) delen.