DIS is me

Videoclip over DIS

bij het Nederlandse nummer D.I.S. van Jos Hol

(De videoclip kan triggeren.)

Singer-songwriter Jos Hol schreef het Nederlandstalige nummer D.I.S. naar aanleiding van zijn werk op een trauma-afdeling in de GGZ. Tijdens zijn schrijfproces hoorde hij van het project DIS is me, dat toen net in de startblokken stond. Wat een bijzonder toeval! Via LinkedIn nam hij contact op met het projectteam. Zo ontstond een toffe samenwerking: danser/choreografe Dineke Bakker en foto- en videografe Angela Schoorstra, die zelf de diagnose DIS hebben, maakten een videoclip bij het nummer, dat gaat over - uiteraard - de dissociatieve identiteitsstoornis (DIS).


Het nummer D.I.S. is inmiddels uitgekomen en staat op het album Catalpa samen met andere nummers waarin maatschappelijke en menselijke betrokkenheid centraal staan. Catalpa is te beluisteren via alle streamingsdiensten en te koop op www.joshol.com.


Omdat ieders ervaring persoonlijk en uniek is, zal niet iedereen zich herkennen in de (hele) tekst van dit nummer. Het lied is niet bedoeld als representatie van de ervaring van iedereen met DIS.


Over Jos Hol

D.I.S. is niet het eerste nummer dat Jos Hol uitbrengt over zijn werk in de psychiatrie, waarmee hij zich oprecht verbonden voelt. Eerder werd het nummer De Wending over zelfbeschadiging omarmd door de Nederlandse stichting Zelfbeschadiging en bracht hij dat ten gehore op diverse symposia. Daarnaast stond hij met Gouden Kalf winnares Marie Louise Stheins op het podium met een voorstelling over haar tante die ruim 50 jaar in de psychiatrie heeft gewoond.


Songtekst D.I.S.


Met mijn lach overdag voel ik me sterk
al is de wanhoop nabij
Soms verward wel gehard en vaak bevreesd
de delen altijd dichtbij


Overleven werd snel mijn tweede natuur
Tot kunst verheven, mijn huid verkoop ik heel duur


Door in een ander te zijn voel ik veel minder pijn
en niemand die dan bemerkt
Hoe ik me werkelijk voel: omgewoeld,
en hoe het intern bij me werkt


Heel vaak verlang ik gewoon naar een tijd
waarin ik vrede kan zijn
Overvraagd opgejaagd geen weg terug
voel ik me soms nog heel klein


Toen ik kind was werd ik beschimpt en besmeurd
In een ander valt het me dan niet te beurt


(Refrein)


In een ander ga ik nooit over de schreef
Ik verander in iemand die mij overleeft


(Refrein)