Wat zijn triggers?
Als je trauma's hebt opgelopen kun je last hebben van triggers. Een trigger is iets wat je onbewust doet denken aan een traumatische ervaring waardoor je ineens weer middenin die nare ervaring lijkt te zitten. Je kunt je weer hetzelfde voelen als toen en er kunnen weer dezelfde gedachten en lichamelijke sensaties opkomen.
Soms kun je beredeneren wat je heeft getriggerd, soms niet. Het kan bijvoorbeeld een geur, kleur, geluid of lichamelijke sensatie zijn die er op het moment van het trauma ook was.
Een trigger kan een traumareactie oproepen. Je kunt bijvoorbeeld ineens heel heftig reageren, verslappen, verstijven of dissociëren. Als je getriggerd bent kun je vaak niet goed nadenken tot je weer voldoende verbinding maakt met het hier en nu.
Hoe gaan anderen om met triggers?
Samen met Project Speak Now hebben we aan mensen met (vroegkinderlijk) trauma gevraagd hoe zij omgaan met triggers. Al hun tips hebben we samengevat op een kaart met 12 tips plus toelichting.
Je kunt de kaart inzetten als je getriggerd bent en niet in staat bent om te bedenken wat zou kunnen helpen. Je kunt de kaart ook op een rustig moment bekijken en nagaan welke manieren van omgaan met triggers bij jou zouden passen. Je kunt de tips tot slot aanvullen met wat voor jou het beste werkt.
Klik op de knop hieronder om de PDF "Wat helpt bij triggers" te downloaden of scroll naar beneden om de twee pagina's met tips te bekijken.
Wil je een seintje krijgen als er nieuwe projectactiviteiten zijn? Vul hieronder het formulier in of mail naar info@dis-is-me.nl om je in te schrijven voor de updates (nu gepauzeerd, max. 1x per maand). Neem voordat je je inschrijft kennis van onze Privacyverklaring.
Formulier niet zichtbaar? Soms helpt het accepteren van de cookies.
De auteursrechten van het materiaal van DIS is me liggen bij de makers ervan. Je mag het met anderen delen, graag zelfs! Vermeld daarbij wel altijd de website van DIS is me en de naam van de maker als die erbij staat. Er mag niets zonder toestemming worden gebruikt voor commerciële doeleinden. Hieronder vind je de link naar de licentie; ook als het werk van DIS is me aangepast en verder gedeeld wordt, valt het onder deze licentie.
NB: Het boekje De vuist - Metafoor voor overlevingsmechanismen bij dissociatieve delen valt niet onder deze licentie en mag niet vermenigvuldigd of gedigitaliseerd worden.
Contact: info@dis-is-me.nl
Projectleider: Anne Lagemaat(-Kruyswijk)
De meeste foto's op deze website zijn gemaakt door Annet Oldenkamp.
“De citaten op deze
website kunnen
redactioneel bewerkt zijn."
- DIS is me