DIS is me

Op deze pagina staan ervaringen van mensen met de diagnose dissociatieve identiteitsstoornis (DIS).

Kijk dit korte filmpje of lees dit artikel over DIS.


Ieders ervaring met DIS is anders, geen verhaal is hetzelfde.

Ook mensen met AGDS kunnen zich herkennen in deze ervaringen. Lees ook de Bijsluiter bij deze gebundelde ervaringen.

Wat helpt jou, of heeft jou het meest geholpen in de behandeling?

Hieronder lees je de antwoorden die het vaakst op bovenstaande vraag gegeven werden, met daaronder een samenvatting van de verklaringen en toelichtingen.

 

‘Bepaalde aspecten van de behandelrelatie maken voor mij het verschil.’

  • Het is steunend als ik nabijheid kan ervaren en als ik merk dat mijn therapeut luistert naar wat ik zeg.
  • Mijn therapeut heeft me vanaf het begin erkenning gegeven voor mijn ervaringen en emoties, daardoor voel ik me serieus genomen.
  • Compassie in het contact geeft me een veilige basis om het contact met mijn therapeut aan te gaan.
  • Mijn behandelaar staat niet boven maar naast me, waardoor het contact gelijkwaardig(er) is. Ik voel meer eigenwaarde en regie over mijn behandeling.
  • Door erkenning en medeleven van de psychologe durfde ik te erkennen dat wat ik had meegemaakt akelig was.

 

‘De bekwaamheid van mijn therapeut en diens kennis over DIS zijn/waren voor mij het meest belangrijk.’

  • De gedegen informatie over DIS van een behandelaar die weet waar ze over praat heeft mij veel inzicht gegeven.
  • Mijn therapeut leert me hoe ik kan communiceren met mijn delen door het voor te doen.
  • Doordat mijn therapeut benoemt wat ze opmerkt leer ik veel over mezelf en mijn binnenwereld. Daardoor boek ik vooruitgang in mijn proces.
  • Mijn therapeut was heel helpend toen zij heel aanvaardend was terwijl ik mijn diagnose en mijn delen het liefste wilde verwerpen.
  • Mijn psychiater/huisarts heeft medicatie voorgeschreven die geholpen heeft tegen mijn PTSS-symptomen.

 

‘Het leren (h)erkennen van mijn delen heeft mij het meest geholpen.’

  • Door het onderzoeken van mijn delen, ze uit te werken en een plek te geven ben ik gaan snappen waarom ze er zijn. Dat heeft veel rust gegeven.
  • Mijn psycholoog heeft me een oefening gegeven waarbij ik opschrijf wat elk deel gedaan heeft en hoe het zich voelt. Dit gaf mij inzicht in mijn binnenwereld.
  • Het hielp mij om mijn systeem al tekenend uit te beelden. Hierdoor kan ik het makkelijker uitleggen aan verpleegkundigen en dokters.
  • Ik heb geaccepteerd dat ik delen heb en dat ik DIS heb, en dat heeft me veel rust gegeven.


‘Ik heb in therapie dingen geleerd die voor mij van grote waarde zijn gebleken.’ 

  • Ik leerde dat rust nemen van groot belang is, het helpt om soms even niks te moeten om me op te laden of te ontstressen.
  • Ik merkte dat het helpt om tijd en aandacht te geven aan mijn delen. Daardoor voelen zij zich erkend of getroost en kan ik het gewone leven beter aan.
  • Door middel van oefeningen leerde ik mezelf in het ‘hier-en-nu’ houden. Daardoor ga ik minder snel in mijn hoofd naar vroeger of de toekomst en is mijn paniek afgenomen.
  • Ik heb tijdens mijn behandeling gemerkt dat van me af schrijven mij erg helpt.
  • Ik zag dat huisdieren heel belangrijk kunnen zijn. Inmiddels zijn mijn huisdieren mijn steun en toeverlaat.
  • Mijn therapeute leerde me om dingen ‘stap voor stap’ te bedenken en te doen. Zo probeer ik nu alles aan te pakken, dat is een stuk beter behapbaar.
  • Ik heb tijdens mijn therapieproces ontdekt dat ik door kunst te maken en kunst te beleven veel emoties kwijt kan.


Er waren ook mensen die niet konden aangeven wat hen het meest had geholpen in begeleiding of behandeling, omdat ze nog niets hebben kunnen vinden dat kan helpen.




>> Lees hier een selectie van de antwoorden <<

 

Wat helpt jou, of heeft jou het meest geholpen in de behandeling?

“Ik heb veel aan groepstherapie gehad. Omdat ik zelf moeilijk kon delen wat er van binnen gebeurde hielp het mij om van anderen te horen dat ze dezelfde ervaringen hadden en hoe dat voor hen was. Dit gaf van binnen mogelijkheid om over eigen ervaringen na te denken.”


- iemand met DIS

“Voor mij helpt het dat niets móet en dat er ook ruimte is om het stil te laten vallen als er geen woorden zijn. Iedereen kan en mag er zijn, zonder vooroordelen.”


- iemand met DIS

“Het meest helpend is het vertrouwen dat ik alle tijd krijg en niet weggestuurd wordt. Dat mijn therapeut er samen met mij aan blijft werken en geduld met me heeft. Dat maakt dat ik zelf ook geduldig kan blijven en me helemaal durf te laten zien. Zelfs de meest nare dingen waar ik me heel erg voor schaam en die ik nog nooit aan iemand heb verteld.”


- iemand met DIS

“Het was fijn dat het behandelteam besloot dat ik geen traumaverwerking zou gaan doen. Dit voelde in eerste instantie als falen en alsof ik niet genoeg mijn best had gedaan. We waren het er van binnen niet allemaal mee eens. Maar juist het verleggen van de focus naar ‘hulp vinden voor mijn restsymptomen’ doorbrak het ‘een leven lang er alleen voor staan’. Na therapie begon alles wat ik tijdens mijn behandeling had geleerd op zijn plek te vallen.”


- iemand met DIS

“Mij heeft nabijheid en warmte in mijn behandeling het meest geholpen, zowel in fysiek contact (een hand) als in herinneringen (met woorden of compassie). Daardoor voel ik me niet alleen gesteund in wat er gebeurde maar ook in de intense eenzaamheid daarna.”


- iemand met DIS

“Het helpt mij om serieus genomen te worden in alles wat ik voel of vertel. Ik schaam me erg voor sommige klachten en voor het feit dat ik überhaupt DIS heb. Ik ben bang dat anderen mij gek vinden. Erover durven praten zonder veroordeeld te worden is heel helpend.”


- iemand met DIS

“Het helpt mij ontzettend dat mijn behandelaren echt contact maken, naast me komen staan en soms iets over zichzelf vertellen. Hierdoor krijg ik het gevoel dat we allebei mens zijn, in plaats van dat ik kapot ben en zij mij kunnen fiksen.”


- iemand met DIS

“Toen ik eens aan mijn psycholoog liet weten dat ze me gekwetst had, zei ze de sessie daarna gewoon sorry en dat dat niet haar bedoeling was geweest. Ze begreep wel waarom het me zo gekwetst had en legde uit dat ze het verkeerd had ingeschat. Het speet haar dat haar opmerking me pijn had gedaan. Ze erkende dus mijn gevoel, mijn mening was belangrijk voor haar.”


- iemand met DIS

“Ik heb veel gehad aan een therapeut die buiten de kaders kon denken. Hij vroeg me bijvoorbeeld: ‘maar leg jij me dan eens uit hoe het werkt, want ik snap het nog niet en jij wel’.”


- iemand met DIS

“Een begeleider vertelde mij een keer dat er veel mensen zijn bij wie het niet altijd helemaal schoon en opgeruimd is in huis. Ik dacht dat een rommelig huis betekende dat ik mijn zaken, door de DIS, niet goed op orde had. Doordat mijn begeleider dit zei weet ik nu dat veel andere mensen, die dus geen DIS hebben, tegen dezelfde dingen kunnen aanlopen.”


- iemand met DIS