Op deze pagina staan ervaringen van mensen met de diagnose dissociatieve identiteitsstoornis (DIS).
Kijk dit korte filmpje of lees dit artikel over DIS.
Ieders ervaring met DIS is anders, geen verhaal is hetzelfde.
Ook mensen met AGDS kunnen zich herkennen in deze ervaringen. Lees de Bijsluiter bij deze gebundelde ervaringen.
Bij dit thema wordt vaak aangegeven dat hulp vragen een beladen thema is. Mensen benoemen regelmatig dat ze geen hulp kunnen, willen of durven vragen als gevolg van hun onveilige jeugd en/of hun traumatische ervaringen.
Hieronder lees je de antwoorden die het vaakst op bovenstaande vraag gegeven werden, met daaronder een samenvatting van de verklaringen en toelichtingen.
‘Voor mij is hulp vragen niet vaak nodig.’
‘Ik vraag nauwelijks of geen hulp.’
‘Ik vraag wel eens om hulp bij verschillende zaken.’
>> Lees hieronder een selectie uit de antwoorden <<
"Nu durf ik soms wel hulp te vragen. Als kind mocht ik dat niet, dus durfde ik dat ook niet. Mijn hulpverleners hebben mij er bewust stap voor stap mee geholpen om hen als veilig te
gaan aanschouwen.
Ik ben ondertussen veilig aan hen gehecht.
Mijn eerste veilige hechtingsrelatie was dan ook met mijn psychologe.''
- iemand met DIS
“Ik vraag soms hulp aan mijn therapeut. Maar ik voel me het minst begrepen door haar, ondanks dat zij gespecialiseerd is in DIS.
Ik praat het meest met lotgenoten.
Dat helpt me heel erg. ”
- iemand met DIS
“Ik vraag soms hulp, maar dat is heel moeilijk. Eén van moeilijkste dingen om doorheen te komen is als er weer zo'n periode van hechtingspijn is. Dan is er angst voor verlating, een gevoel van bodemloosheid en uit elkaar vallen. Alsof leven niet meer draaglijk is.
Maar er is ook angst om te hechten. Inmiddels weet ik dat ik niet letterlijk doodga of uit elkaar val, maar zo kan het wel voelen. Ik ben nu zover dat ik het aan mijn man kan vertellen. Dan verdraag ik het dat hij mij even vasthoudt.”
- iemand met DIS
"Ik vraag eigenlijk heel weinig hulp. Soms vraag ik hulp aan een begeleider hier. Met een appje of smiley probeer ik dan aan te geven, dat er paniek is. Maar vaak denken mijn sterke persoonlijkheidsdelen dat ze het net zo goed zelf op kunnen lossen."
- iemand met DIS
"Ik vraag zelden hulp. Afhankelijk zijn of hulp nodig hebben, hebben me in het verleden juist vaak problemen of teleurstellingen opgeleverd.
Toen ik de diagnose kreeg (toen nog MPS) in de jaren negentig, liep ik er tegenaan dat mensen in mijn omgeving misbruik van me maakten als ze wisten dat ik MPS/DIS had. In de hulpverlening liep ik ook tegen een verwrongen beeld van MPS/DIS aan, door bijvoorbeeld films. Ik heb toen lange tijd mijn diagnose ontkend en mijn verdeeldheid verborgen.
Sinds anderhalf jaar heb ik weer hulpverlening geaccepteerd op het gebied van DIS."
- iemand met DIS
"Soms praat ik met goede vrienden zonder DIS. Dat vind ik vaak heel spannend. Ik merk dat ik echt bij hen terecht kan en dat ze om me geven. Ze snappen het niet altijd, maar
dat is niet erg.
Soms geeft dat juist ook een beetje afstand en kan ik er zelf ook zo naar kijken. Het verwarmt me altijd dat ze me niet veroordelen en interesse tonen in me zonder me te veroordelen.”
- iemand met DIS
“Indien nodig vraag ik hulp aan mijn therapeute en een goede vriendin. Thuis in mijn relatie doe ik dat juist veel minder snel. Ik wil ook een beetje een leuke partner blijven…
Als ik om hulp zou vragen, zou mijn partner zich bezorgd maken en dat vind ik lastig.”
- iemand met DIS
“Inmiddels ben ik erachter dat ik niet alles alleen kan. Ik zit momenteel nog in een zwaar behandeltraject en leer hier dat het goed is om niet alles alleen te doen.
Het is oké om te kunnen ervaren dat er ook mensen zijn die te vertrouwen zijn en het juist goed met je voor hebben. En dat er mensen zijn die steun kunnen bieden. Ik vind dit nu nog erg lastig om te accepteren en er is van binnen veel strijd over. Want een deel zegt dat het zwak is om hulp te vragen."
- iemand met DIS
''Ik vraag nooit hulp. Mijn omgeving bestaat vooral uit overgebleven familie die mij niet begrijpt en ook de moeite niet neemt om me te begrijpen. Mijn vrienden ben ik verloren door mijn eigen innerlijke strijd en ik kan hen dat niet kwalijk nemen.''
- iemand met DIS
Wil je een seintje krijgen als er nieuwe projectactiviteiten zijn? Vul hieronder het formulier in of mail naar info@dis-is-me.nl om je in te schrijven voor de updates (nu gepauzeerd, max. 1x per maand). Neem voordat je je inschrijft kennis van onze Privacyverklaring.
Formulier niet zichtbaar? Soms helpt het accepteren van de cookies.
De auteursrechten van het materiaal van DIS is me liggen bij de makers ervan. Je mag het met anderen delen, graag zelfs! Vermeld daarbij wel altijd de website van DIS is me en de naam van de maker als die erbij staat. Er mag niets zonder toestemming worden gebruikt voor commerciële doeleinden. Hieronder vind je de link naar de licentie; ook als het werk van DIS is me aangepast en verder gedeeld wordt, valt het onder deze licentie.
NB: Het boekje De vuist - Metafoor voor overlevingsmechanismen bij dissociatieve delen valt niet onder deze licentie en mag niet vermenigvuldigd of gedigitaliseerd worden.
Contact: info@dis-is-me.nl
Projectleider: Anne Lagemaat(-Kruyswijk)
De meeste foto's op deze website zijn gemaakt door Annet Oldenkamp.
“De citaten op deze
website kunnen
redactioneel bewerkt zijn."
- DIS is me