DIS is me

Thema 1 - What's DIS?

Over de dissociatieve identiteitsstoornis (DIS)

'De essentie van trauma is dat het overweldigend, ongelooflijk en ondraaglijk is.
Zolang je geheimen bewaart en informatie onderdrukt,
leef je in feite op voet van oorlog met jezelf.' (Van der Kolk in: Traumasporen, 2017)'Ik heb DIS….' Deze zin uitspreken is heel spannend. Als ik dat toch doe, moet ik iets erkennen wat een enorme worsteling is. Hoe geef je woorden aan iets wat zo woordeloos voelt?


Leven met DIS betekent voor mij: stijf staan van stress. Steeds mijn best doen om vol te houden. Voortdurend knokken om mijn evenwicht te bewaren. Onderuitgaan en telkens weer opkrabbelen.


Ik leef met zoveel gescheiden werkelijkheden, zoveel verschillende innerlijke meningen en belangen. Mijn alarmsysteem staat voortdurend aan, ik voel me chronisch onveilig in mijn eigen lichaam, dat protesteert onder de voortdurende spanning.


Het zou fijn zijn als er meer herkenning komt, want herkennen helpt om te erkennen. En erkenning geeft bestaansrecht.


- iemand met DIS

Mildheid en acceptatie


"Na een jaar of 6 viel bij mij het kwartje dat mildheid, acceptatie, voelen (in plaats van vluchten) en erkenning richting alle delen voor mij de essentie zijn."


Lees het hele blog...

Foto: Simon Ophof; Model: Serai Nanon

Ervaringen van mensen met DIS over dit thema


We hebben aan mensen met DIS een aantal vragen voorgelegd, en gekeken naar overeenkomsten en verschillen binnen de antwoorden. Klik op een link hieronder om naar de betreffende pagina te gaan.Antwoorden op de open vragen:


Hoe therapie helpt
Citaat van een naaste
Gedicht rimpels van tijd
Verwarring is lastig
Begrip voor mijn delen
Enerzijds Anderzijds
Voelt als een mist