DIS is me

Op deze pagina staan ervaringen van mensen met de diagnose dissociatieve identiteitsstoornis (DIS).

Kijk dit korte filmpje of lees dit artikel over DIS.


Ieders ervaring met DIS is anders, geen verhaal is hetzelfde.

Ook mensen met AGDS kunnen zich herkennen in deze ervaringen. Lees de Bijsluiter bij deze gebundelde ervaringen.

Merken mensen in jouw directe omgeving

dat je DIS hebt?

'Mijn directe omgeving merkt...'

 • 'niet of nauwelijks dat ik DIS heb.' (48%)
 • 'soms wel, soms niet dat ik DIS heb.' (14%)
 • 'wel dat ik DIS heb.' (38%)


Hieronder lees je de antwoorden die het vaakst op bovenstaande vraag gegeven werden, met daaronder een samenvatting van de verklaringen en toelichtingen.


'Mijn omgeving merkt het niet of nauwelijks, want ik kan het goed verbergen.'

 • Ik functioneer gewoon en ik doe erg mijn best om te zorgen dat niemand iets merkt.
 • Op school/werk kennen mensen alleen de goed-functionerende delen; zodra ik weer alleen ben komen de andere delen wel naar voren. 
 • Als ik me slecht voel, vermijd ik sociale situaties zodat niemand het kan merken.
 • Inmiddels merk ik het alleen zelf nog als er een intern conflict ontstaat, maar er komt geen ander deel naar voren als ik bijvoorbeeld op mijn werk ben.
 • Alleen bij mijn therapeut (of bij een nabije naaste) laat ik het zien.


'Mensen merken wel iets, maar weten niet dat het DIS is.'

 • Ik heb last van (lichamelijke) uitval; als ik niet kan lopen of praten valt dat wel op, maar mensen denken niet meteen aan DIS.
 • Ik ben soms meer teruggetrokken of juist vrolijker of ik kan plotseling boos worden of schrikken. Mensen merken dan wel 'dat er iets is', maar linken het niet aan DIS, bijvoorbeeld omdat ze niet weten wat DIS is, of omdat ze niet weten dat dit bij DIS kan horen.


'Mijn directe omgeving merkt soms wel en soms niet dat ik DIS heb.'

 • Soms denk ik dat mijn omgeving het niet merkt, maar nabije naasten hebben het wel door. 
 • Alleen mensen die ik erover heb verteld merken het soms, bv huisgenoten/een goede vriend(in).
 • Er zijn meestal volwassen delen vooraan, tenzij er erg veel triggers zijn.
 • Het komt weleens voor dat ik iets niet meer weet, maar ik kan dat goed verbergen door te improviseren.


'Mijn directe omgeving merkt wel dat ik DIS heb.'

 • Ik hoor van mijn omgeving dat ik van het ene op het andere moment heel anders kan reageren. Soms ben ik ineens hyperalert, schrikachtig of heel schuchter, of ik gedraag me jonger dan ik ben.
 • Mijn schrijfstijl, (muziek)smaak, stem, mimiek en bewegingen kunnen soms (een beetje) anders zijn.
 • Het kan weleens voorkomen dat ik ineens niet meer weet waar het gesprek over ging, dat iemand mij begroet die ik niet herken, of dat ik een afspraak ben vergeten.
>> Lees hieronder een selectie uit de antwoorden <<

"Merken mensen in jouw directe omgeving dat je DIS hebt?"

"Ik heb de neiging om te denken van niet, maar de mensen in mijn directe omgeving (mijn man, mijn liefste vriendin) hebben het wel door. Bij hen durft mijn binnenwereld concreter van zich te laten horen."


- iemand met DIS

"Ik kan soms schrikken en dan dissociëren. Ik reageer daarnaast soms op een manier die niet passend is. Mensen weten op zo'n moment niet altijd dat dat door DIS komt. Voor het overige heb ik leren samenwerken met een aantal delen die mij helpen in mijn functioneren. Die delen hebben een nieuwe, meer helpende functie in het heden gekregen, waardoor mijn DIS minder opvalt."


- iemand met DIS

“Veel mensen hebben tegen me gezegd: 'nee joh dat heb jij helemaal niet! Dat hadden we dan toch wel doorgehad?!' Ik snap wel dat veel mensen dat denken, omdat het beeld van DIS is dat je het makkelijk aan iemand kan zien. Maar mensen weten niet dat het grootste gedeelte ervan niet te zien is - en soms zelfs onbekend is voor jezelf.”


- iemand met DIS

"Mensen merken het vaak niet, omdat mijn volwassen delen meestal vooraan zitten en ik dus grotendeels gewoon kan functioneren. Maar als er teveel triggers zijn, raken de jongere delen in paniek en dan zien mensen het pas."


- iemand met DIS

"Mijn partner en kinderen, die inmiddels pubers zijn, merken het wel. Daarnaast weet ik dingen soms niet meer, maar ik ben een kei in het verbergen. Wel valt mensen op dat ik soms heel sterk in iets ben, wat op een ander moment niet lukt. Ik herken mensen ook niet altijd."


- iemand met DIS

“Ik kan in eenzelfde situatie de ene keer heel anders reageren dan de andere keer. Mijn dochter schrikt daar soms van en zegt dan: 'je doet het altijd zo en nu ben je opeens heel boos'."


- iemand met DIS

"Ja als ik switch zien mensen dat soms wel. Ze zien vooral ander gedrag, of merken dat ik hen niet herken of dat ik ineens niet meer weet waar het gesprek over ging."


- iemand met DIS

"Mijn man merkt de delen 's nachts wel op, of als er angstige momenten zijn. Soms ziet hij het een beetje doorschemeren in mijn gedrag. Mijn vriendin ziet dat ook en merkt het aan mijn schrijfstijl. Mensen die verder weg zijn hebben geen flauw idee. In hun ogen ben ik heel normaal of sterk."


- iemand met DIS

“Over het algemeen merkt mijn omgeving het niet. Een enkeling voelt wel 'dat er iets is'.”


- iemand met DIS

“Als mensen weten dat ik DIS heb, herkennen ze mijn verschillende delen door bijvoorbeeld de manier van praten. Anderen merken af en toe dat ik iets niet meer weet wat ik eigenlijk wel zou moeten weten, maar trekken daar nog niet de conclusie uit dat ik DIS heb. Verder hoor ik wel eens terug dat ik van dag tot dag nogal anders in mijn vel lijk te zitten.”


- iemand met DIS