DIS is me

Op deze pagina staan ervaringen van mensen met de diagnose dissociatieve identiteitsstoornis (DIS).

Kijk dit korte filmpje of lees dit artikel over DIS.


Ieders ervaring met DIS is anders, geen verhaal is hetzelfde.

Ook mensen met AGDS kunnen zich herkennen in deze ervaringen. Lees ook de Bijsluiter bij deze gebundelde ervaringen.

Leg je wel eens uit aan je omgeving waarom zelfzorg voor jou ingewikkeld is?

Hieronder lees je de antwoorden die het vaakst op bovenstaande vraag gegeven werden, met daaronder een samenvatting van de verklaringen en toelichtingen.

 

​​‘Ja, ik bespreek dat regelmatig.’

 • Het lukt me wel om aan mijn omgeving uit te leggen waarom eten, kleding en daginvulling zo lastig kan zijn.
 • Bij doktersbezoeken leg ik uit welke delen van mijn lichaam ik lastig vind bij een lichamelijk onderzoek en hoe ze me hierbij kunnen helpen.
 • Ik heb mijn huisarts verteld dat ik moeite heb met aanrakingen, en daar houdt ze nu rekening mee.
 • Mijn omgeving weet dat ik DIS heb, daardoor kan ik meestal uitleggen wat ik moeilijk vind en waarom.
 • In mijn directe omgeving heb ik uitgelegd dat mijn angst voor de huisarts niets persoonlijk is, maar komt door vroegere ervaringen.


‘Soms leg ik iets uit en soms niet.’

 • Ik leg er alleen iets over uit als het echt nodig is.
 • Dingen waar ik me erg voor schaam (zoals moeite met tandenpoetsen of om/uitkleden) durf ik niet te benoemen, sommige andere dingen wel (zoals angst voor de dokter).
 • Tegen mijn behandelaar of partner kan ik er iets over zeggen, tegen andere mensen durf ik dat nog niet.
 • Voordat ik naar de dokter ga schrijf ik wel eens op wat ik spannend vind. Het blijft lastig, maar ik probeer dit dan te bespreken.
 • Soms probeer ik er iets over uit te leggen, maar ik heb dan vaak het gevoel dat anderen me niet begrijpen.


‘Nee, ik houd dat voor mezelf’

 • Ik schaam me ervoor dat zelfzorg zo ingewikkeld voor me is, ik durf er niet over te praten.
 • Ik ben bang dat mensen in mijn omgeving zullen vinden dat ik vies ben of dat ik me aanstel.
 • Ik durf geen hulp te vragen en wil anderen er niet mee lastig vallen.
 • Vanwege de angst dat mensen erop gaan letten wil ik liever dat het onzichtbaar blijft dat zelfzorg me niet altijd even goed lukt.
 • Ik zou er wel over willen praten, maar ik zou niet weten hoe.>> Lees hier een selectie van de antwoorden <<

"Leg je wel eens uit aan je omgeving waarom zelfzorg voor jou ingewikkeld is?"

“Bijna niemand weet dat zelfzorg voor mij problemen oplevert, ik vind dat iets van mezelf. Ik denk bovendien dat mensen denken dat ik alles wel op orde heb gekregen en weet niet hoe ik ze moet vertellen dat het anders is.”- iemand met DIS

“Over de triggers en angsten die ik ervaar bij een doktersbezoek durf ik niet te praten. Wel leg ik soms uit dat de innerlijke verdeeldheid het lastig maakt om voor mezelf te zorgen op het gebied van kleding, eten of daginvulling.”


- iemand met DIS

“Ik leg wel eens uit dat ik tijdens het tandenpoetsen soms misselijk word of verkramp. Ik vertel er dan uit schaamte niet bij dat ik daardoor mijn tanden vaak niet kan poetsen. Bij de tandarts zeg ik alleen dat het trauma is en dat ik daarom onder

narcose moet.”


- iemand met DIS

“Toen ik geopereerd moest worden heb ik vooraf uitgelegd waarom ik dat heel moeilijk vond en wat mij kon helpen. Dit zorgde ervoor dat ik beter werd verzorgd. Mijn omgeving weet dat ik DIS heb, dus veel van wat ik moeilijk vind kan ik daarom wel bespreken. Vaak leidt dat tot meer begrip.”


- iemand met DIS

“Ik leg het nooit uit want ik praat erg weinig over mijn DIS. Ik snap het zelf al amper, laat staan dat ik het uit kan leggen aan een ander.”


- iemand met DIS

“Ik durf niet aan mijn omgeving te vertellen dat ik met pijn en moeite onder de douche ga. Ik schaam me daar heel erg voor en ben bang dat mensen me dan raar of vies vinden.”


- iemand met DIS

“Vaak durf ik niets te vertellen over hoe ingewikkeld ik zelfzorg vind. Schaamte speelt daarin een grote rol, maar ik ben ook bang voor onbegrip of dat er te veel vragen komen waarop ik geen antwoord kan geven.


- iemand met DIS

“Ik vind het moeilijk om uit te leggen dat ik wel naar een dokter of tandarts wil gaan, maar dat ik dat niet voor elkaar krijg. Ik zeg regelmatig tegen mezelf: ‘doe het nou maar gewoon’. Ik zou willen dat mijn mening en gedachten lang genoeg hetzelfde konden blijven om op zo’n moment door te pakken. Tegelijkertijd is mijn ervaring dat het chaos oplevert als ik het op die manier doordruk.”


- iemand met DIS

“Ik heb aan de mensen om mij heen uitgelegd dat ik het door de verschillende delen lastig vind om te douchen of dat ik daardoor 's avonds wel eens brood eet in plaats van te koken.”


- iemand met DIS

“Ik wil graag flink zijn en aan mijn omgeving laten zien dat ik het leven aankan. Het voelt daardoor bijna onmogelijk om te vertellen dat zelfzorg voor mij eigenlijk moeilijk is.”


- iemand met DIS