Op deze pagina staan ervaringen van mensen met de diagnose dissociatieve identiteitsstoornis (DIS).
Kijk dit korte filmpje of lees dit artikel over DIS.
Ieders ervaring met DIS is anders, geen verhaal is hetzelfde.
Ook mensen met AGDS kunnen zich herkennen in deze ervaringen. Lees de Bijsluiter bij deze gebundelde ervaringen.
Hieronder lees je de antwoorden die het vaakst op bovenstaande vraag gegeven werden, met daaronder een samenvatting van de verklaringen en toelichtingen.
‘De klachten die gepaard gaan met DIS beperken me om aan mijn herstel te werken.’
Ik word vaak getriggerd en heb veel herbelevingen.
Het kost me enorm veel energie om tegen mijn angsten in te gaan.
Als ik dingen wil ondernemen voel ik me vaak niet veilig.
‘Werken zou me kunnen helpen, maar is een te grote uitdaging voor mij.’
Ik ben gestopt met werken, omdat ik door het dissociëren soms kwijtraakte waar ik mee bezig was.
‘De samenwerking tussen de verschillende persoonlijkheidsdelen is een uitdaging voor me.’
‘Ik ervaar veel angst met betrekking tot sociale contacten.’
De verwachtingen die horen bij het aangaan en onderhouden van sociale contacten vragen veel energie van me.
‘Ik krijg niet de juiste hulp, waardoor ik vastloop.’
>> Lees hier een selectie van de antwoorden <<
"Het helpt mij om te tekenen of puzzelen, maar ik vind het heel lastig om te accepteren dat me dat echt helpt. Ik schaam me ervoor en dat kan me behoorlijk in de weg zitten."
- iemand met DIS
"Buiten wandelen, bij voorkeur als het waait of regent, geeft mij rust in mijn hoofd, maar één van de delen haat regen. Dit heeft te maken met de herinnering die zij draagt. Als zij op de voorgrond staat dan geraken we gewoon niet buiten als het regent, voor niets. Ook al weet ik dat het goed is om naar buiten te gaan."
- iemand met DIS
"Soms, als ik onderweg ben om iets leuks te gaan doen, raakt iemand van binnen in paniek. Dan ga ik maar weer terug naar waar het veilig is. De dag is voorbij
en er is enkel stress geweest."
- iemand met DIS
"Veel herstelbevorderende activiteiten lukken mij niet door angst. Ik zie voordat ik de deur uitga allemaal beren op de weg. Dit zorgt intern voor conflicten. Het ene deel wil op de bank in een hoekje wegkruipen, een ander deel roept ‘stel je niet aan, we gaan!’.
Ik weet inmiddels dat het achteraf wel meevalt en kan de delen die in paniek raken naar een veilige plek brengen. Maar het blijft enorm veel energie kosten om de deur uit te gaan."
- iemand met DIS
"Contact met andere mensen helpt me heel erg om in het nu te blijven.
Maar het wantrouwen in anderen, in de mensheid, is zo groot dat wanneer ze te dichtbij komen ik me afsluit. Of toch switch."
- iemand met DIS
"Bij de aanvraag voor ondersteuning van de gemeente kreeg ik te horen:
‘Je hebt toch gestudeerd en bent alleen op reis geweest, hoe kan het dan dat je nu zo beperkt bent, dat klopt toch niet?’
Terwijl ik die ondersteuning wel nodig had om aan mijn herstel te kunnen werken."
- iemand met DIS
"De tegenstrijdigheid die ik van binnen ervaar maakt het ingewikkeld om dingen te doen die me kunnen helpen. Ik hou bijvoorbeeld van contact met andere mensen. Tegelijkertijd ben ik doodsbang voor mensen én boos op de hele wereld en alle mensen."
- iemand met DIS
"Ik heb er vaak gewoon geen energie voor. Het voelt alsof mijn brein dubbele uren maakt. Een half uur na het opstaan heb ik het gevoel er al een halve dag op te hebben zitten. Het kost zoveel energie om mijn leven in goede banen te leiden met de binnenwereld die ik heb."
- iemand met DIS
"Het helpt me om te sporten, maar ik kom daarmee ook dicht bij mijn gevoel. Vaak lukt het niet om te sporten, doordat ik getriggerd word en daardoor bevries of verslap."
- iemand met DIS
Tot twee jaar terug was hoesten een trigger. Dit betekende dat iedere keer als iemand hoestte, ik switchte en/of in een herbeleving terechtkwam. Deze trigger maakte het moeilijker om herstelbevorderende activiteiten te doen.
- iemand met DIS
Wil je een seintje krijgen als er nieuwe projectactiviteiten zijn? Vul hieronder het formulier in of mail naar info@dis-is-me.nl om je in te schrijven voor de updates (nu gepauzeerd, max. 1x per maand). Neem voordat je je inschrijft kennis van onze Privacyverklaring.
Formulier niet zichtbaar? Soms helpt het accepteren van de cookies.
De auteursrechten van het materiaal van DIS is me liggen bij de makers ervan. Je mag het met anderen delen, graag zelfs! Vermeld daarbij wel altijd de website van DIS is me en de naam van de maker als die erbij staat. Er mag niets zonder toestemming worden gebruikt voor commerciële doeleinden. Hieronder vind je de link naar de licentie; ook als het werk van DIS is me aangepast en verder gedeeld wordt, valt het onder deze licentie.
NB: Het boekje De vuist - Metafoor voor overlevingsmechanismen bij dissociatieve delen valt niet onder deze licentie en mag niet vermenigvuldigd of gedigitaliseerd worden.
Contact: info@dis-is-me.nl
Projectleider: Anne Lagemaat(-Kruyswijk)
De meeste foto's op deze website zijn gemaakt door Annet Oldenkamp.
“De citaten op deze
website kunnen
redactioneel bewerkt zijn."
- DIS is me