Op deze pagina staan ervaringen van naasten van mensen met de diagnose dissociatieve identiteitsstoornis (DIS).
Kijk dit korte filmpje over DIS en/of lees de artikelen 'Wat is DIS?" en 'Oog voor de (nabije) naaste'.
Ieders ervaring met DIS/AGDS is anders, geen verhaal is hetzelfde.
Lees de Bijsluiter bij deze gebundelde ervaringen.
Hieronder lees je de antwoorden die het vaakst op bovenstaande vraag gegeven werden, met daaronder een samenvatting van de verklaringen en toelichtingen.
‘We kunnen er niet zo vaak over praten/we kunnen niet overal over praten.’
‘Over het algemeen kunnen we er open over praten met elkaar.’
>> Lees hieronder een greep uit de antwoorden die gegeven werden <<
“Mijn moeder had DIS en dat heb ik aan mijn therapeut en partner verteld. Het is moeilijk om dit aan anderen te vertellen, ik ben bang om niet geloofd te worden. Daardoor zijn er geen andere mensen met wie ik kan delen wat het voor mij heeft betekend.”
- een naaste
“Sinds ik het weet, voel ik een diepere connectie met mijn naaste met DIS en begrijp ik hem beter. Dit heeft als keerzijde dat het vaak gaat over zijn DIS, waardoor mijn dagelijkse beslommeringen onbeduidend lijken. Ik wil hem er niet mee lastig vallen, tegelijkertijd voelt het alsof ik mezelf daarmee te kort doe.”
- een naaste
“We praten wel over wat het hebben van DIS betekent voor haarzelf, maar niet zozeer voor ons. Ik wil haar niet belasten, want ze heeft het al zwaar genoeg. Ik kan er wel met mijn man en anderen over praten. Toch voelt het soms eenzaam. Familie en vrienden begrijpen niet hoe zwaar het soms is voor ons.”
- een naaste
“Ik vind het pittig, ik weet het pas 1 jaar. We praten er vaak over en ik weet inmiddels wie de anderen zijn. Ik heb er ook een paar ‘gezien’ en herkend.
- een naaste
“Soms kunnen we het er wel samen over hebben. Ik ben bijvoorbeeld naar een bijeenkomst voor naasten geweest van ‘Mijn naam is Haas’, waar dissociatie invoelbaar wordt gemaakt. Naar aanleiding daarvan zijn we in gesprek geraakt. Mijn partner waardeerde het dat ik de moeite heb genomen om haar te begrijpen. Hoe het kan zijn om stemmen in je hoofd te hebben, en hoe het is om met angstige en beklemmende gevoelens om te moeten gaan. Op zo’n moment is er echt verbinding en wederzijds begrip.”
- een naaste
“We kunnen praten over wat de DIS betekent voor hem en voor ons. We hebben deze lange reis samen gemaakt en zijn door zijn verdrietige en angstige jeugd getrokken. Zijn ervaringen zijn voor mij een bron van kennis en inspiratie voor hoe het beter kan in de zorg, dat neem ik mee in mijn werk als jeugdhulpverlener.”
- een naaste
“Ik zou heel graag willen dat mijn naaste en ik ons verhaal bij elkaar kwijt zouden kunnen, maar we kunnen nog niet praten over de DIS. Ik zou graag horen hoe hij dit proces beleeft, wat er steeds gebeurt en wat hem zou kunnen helpen. Wat mij betreft zijn alle delen welkom.”
- een naaste
“We praten er zeker over, ik ben erg betrokken geraakt bij het herstelproces van mijn partner met DIS. Er werd bijvoorbeeld aan mij gevraagd om te beschrijven hoe ze zich gedroeg als er een deel was en welke triggers ik had opgemerkt. Met die informatie ging ze aan de slag bij haar psycholoog. Ondertussen zag ik haar echt groeien.”
- een naaste
Wil je een seintje krijgen als er nieuwe projectactiviteiten zijn? Vul hieronder het formulier in of mail naar info@dis-is-me.nl om je in te schrijven voor de updates (nu gepauzeerd, max. 1x per maand). Neem voordat je je inschrijft kennis van onze Privacyverklaring.
Formulier niet zichtbaar? Soms helpt het accepteren van de cookies.
De auteursrechten van het materiaal van DIS is me liggen bij de makers ervan. Je mag het met anderen delen, graag zelfs! Vermeld daarbij wel altijd de website van DIS is me en de naam van de maker als die erbij staat. Er mag niets zonder toestemming worden gebruikt voor commerciële doeleinden. Hieronder vind je de link naar de licentie; ook als het werk van DIS is me aangepast en verder gedeeld wordt, valt het onder deze licentie.
NB: Het boekje De vuist - Metafoor voor overlevingsmechanismen bij dissociatieve delen valt niet onder deze licentie en mag niet vermenigvuldigd of gedigitaliseerd worden.
Contact: info@dis-is-me.nl
Projectleider: Anne Lagemaat(-Kruyswijk)
De meeste foto's op deze website zijn gemaakt door Annet Oldenkamp.
“De citaten op deze
website kunnen
redactioneel bewerkt zijn."
- DIS is me